Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gekleurde sponzen op het waddenstrand

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sponsen.png
Vreemd gevormde klompen met opvallende herfstkleuren van grijzig beige tot oranjegeel. Er lagen er dit weekend heel wat op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel. Het bleken grote brokken broodspons. De straffe oostenwind heeft ze waarschijnlijk losgeslagen van de oesterriffen die voor het strandje liggen. Het komt niet vaak voor dat er zoveel grote brokken bij elkaar te vinden zijn. Een leuke herfstvondst dus!
Liefhebbers van oesters
Broodsponzen zijn bijzonder eenvoudig gebouwde dieren. Ze hebben geen echte organen, spieren en zenuwen. Sponzen leven onder water, meestal vastgehecht op een stevige ondergrond. Daarom werden ze eerder vooral gevonden in de haven en tussen de stenen langs de zeedijk. De oesterriffen die sinds een aantal jaren in de Waddenzee te vinden zijn, vormen een nieuwe leefplek voor de sponzen. Misschien spoelen ze daardoor nu ook vaker op de waddenstranden aan.
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.