Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gekleurde goudwesp in Nederland

  •  
14-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Chrysis_equestris_Maarten_Jacobs.jpg

© De goudwesp, Chrysis equestris (Bron: Maarten Jacobs)

De gekleurde goudwesp is afgelopen zomer voor het eerst waargenomen in Nederland. Het EIS Kenniscentrum insecten en andere ongewervelden heeft dit maandag laten weten.
Specialist
Het beestje, dat vaak metallic-groen, rood en blauw gekleurd is, werd in juni aangetroffen in het Limburgse Weerterbos. Het duurde even voordat duidelijk werd om welk insect het ging. Goudwespenspecialist Villu Soon uit Letland heeft hierbij geholpen. 
Parasiet
Ze behoren tot de zogenaamde koekoekswespen, omdat ze parasiteren bij bijen en wespen. Ze worden daarom ook vaak bij bijenhotels waargenomen. Het vrouwtje legt de eieren in het nest van de gastheer en de larve van de goudwesp eet de larve van de gastheer en vaak ook de voedselvoorraad op. De gastheer van Chrysis equestris is de plooivleugelwesp Discoelius zonalis. In totaal zijn nu 57 soorten goudwespen uit ons land bekend.
Dood hout
Deze vondst benadrukt de waarde van dood hout in de Nederlandse natuur. Voor bijen en wespen is vooral staand dood hout van belang. Hierin ontstaan natuurlijke gangen door bijvoorbeeld keverlarven, waar vervolgens bijen en wespen kunnen nestelen. Omdat daar weer allerlei parasieten op afkomen, ontstaat er een heel ecosysteem.
Bron: ANP en NatureToday
Lees meer op NatureToday.com
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.