Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geiten vs. papegaaien

  •  
02-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
Het eiland Bonaire wordt opgegeten. Door geiten en in mindere mate door ezels. Gevolg is dat de afgelopen decennia veel bijzondere fauna is verdwenen. Ook zorgt de enorme begrazing voor erosie. Een diersoort die hierdoor flink wordt bedreigd is ‘de Nederlandse papegaai’.
Groen met gele papegaai
De geelvleugelamazone papegaai (Amazona barbadensis rothschildi) is een bekende verschijning op Bonaire. De kleurencombinatie groen met een gele kop is een combinatie die alleen in Bonaire voorkomt. De vogels zitten meestal in bomen om de zon te vermijden. Deze papegaaien werden aanvankelijk verafschuwd, vooral gedurende de droge perioden wanneer ze de plantages bezochten en de mango's, papaya's en overige vruchten verslonden.
Illegale vangst
De lora, zoals de vogel op Bonaire wordt genoemd, is helaas sterk in aantallen teruggelopen de laatste tijd door inperking van het leefgebied en illegale vangst voor het verkopen van jonge papegaaien. Men schat het aantal in het wild levende exemplaren nog maar op ongeveer 865 stuks (telling 2013). Daar komt dus ook nog eens bij dat begrazing door geiten en ezels een bedreiging vormt voor de unieke vogel.
Vraatzucht van de geiten
Het gevaar van de begrazing van geiten en ezels voor de flora en fauna van het eiland is al in 1980 vastgesteld. Maar het is lastig probleem om op te lossen. De 30.000 geiten, de enige vorm van veeteelt op Bonaire worden vanwege watergebrek, extensief gehouden. Hoewel dat verboden is, laten sommige boeren ze los op het eiland lopen, met als gevolg dat veel begroeiing is weggevreten. Van de driehonderd oorspronkelijke boomsoorten hebben maar weinige de vraatzucht van de geiten overleefd.
Sam Williams van Echo Bonaire probeert de vogel te redden, onder meer met een project om de groei van de bomen en heesters te bevorderen die belangrijk zijn voor de lora's. Er is inmiddels goede vooruitgang geboekt. 
Boer zoekt vrouw
Janine bezoekt ook een geitenboerderij, gerund door Aletta (bekend van Boer Zoekt Vrouw). Deze boerin hoedt geiten en vertelt Janine over de gevolgen voor de natuur op het eiland, en ze laat haar oplossing zien.
Beluister hier het geluid van de geelvleugelamazone papegaai.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.