Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geheime opnames in varkensstal schokken Duitsland

27 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Varkentje.jpg
In Duitsland is consternatie ontstaan vanwege in het geheim gemaakte videobeelden, die grove wantoestanden tonen in varkensstallen. De bestuurders van deze varkensstallen zijn prominente figuren in de veehouderij.

Erbarmelijke omstandigheden

De beelden , gefilmd door ARIWA , laten gewonde, stervende en dode dieren zien. Ook hebben veel dieren oog- en longaandoeningen als gevolg van de smerige stallucht. In de stallen werden ammoniakwaarden gemeten die tot wel drie keer hoger lagen dan de maximaal acceptabele waarde van 20 PPM. De gevolgen daarvan zijn zichtbaar: de varkens hebben ernstig geïrriteerde en ontstoken oogslijmvliezen. Ook hoesten veel varkens als gevolg van de slechte luchtkwaliteit.

Beoordeling experts

De beelden werden overhandigd aan de regionale tv-zender NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Die lieten het materiaal eerst door onafhankelijke experts beoordelen, voordat ze ermee naar buiten traden. "Dit zijn grove overtredingen van de welzijnswet voor dieren en het is zonder meer crimineel te noemen", reageerde dierenarts Diana Plange.

Parlementariër

De bestuurders in kwestie zijn de voorzitters van het Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion en van de kalkoenenhoudersorganisatie VDP en de voorzitters van twee onderafdelingen van de machtige boerenfederatie DBV. Een van de twee laatsten is bovendien CDU-parlementariër in de Bondsdag. Een van hen heeft inmiddels toegegeven dat er problemen zijn op zijn bedrijf en dat hij spijt heeft van de beelden die in de reportage werden getoond.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.