Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geheime deal met Duitsland over kolencentrales aan het wad?

  •  
09-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_296814.jpg
De Waddenvereniging vreest dat de kolencentrales die aan de rand van de Waddenzee worden gepland onderdeel zijn van een geheime afspraak tussen Nederland en Duitsland. De vermoede deal is dat de landen elkaar ruim baan geven voor uitbreidingsplannen van havens rond de Eems Dollard zonder moeilijk te doen over de schade voor de natuur.
Er vinden veel gesprekken met Duitsland plaats over de Eems, maar die gaan niet over natuurherstel. Omdat Duitsland de havens van Papenburg en Emden wil laten groeien en Nederland de Eemshaven wil uitbreiden vermoedt de Waddenvereniging een geheime deal. Beide landen lijken de Eems Dollard uit de Natura 2000-gebiedsopgaven te houden om zo aan de Europese plicht tot natuurherstel te ontsnappen.
Baggerwerken
De kolencentrales gepland in de Eemshaven vergen enorme baggerwerken en hebben daardoor grote consequenties voor de natuur van de Waddenzee en de Eems Dollard. De Eems is het laatste open estuarium van de Waddenzee en is door enorme vertroebeling nu al de warmste maanden van het jaar biologisch dood. Het hier noodzakelijke natuurherstel wordt geofferd voor de belangen van de havens. Bovendien passen kolencentrales niet in de transitie naar duurzame bronnen van energie en zijn zij overbodig omdat, zoals eerder deze week bleek, de gasvoorraden veel groter blijken dan voorheen werd aangenomen.
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.