Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen officiële besmetting, wel een hoop heisa

  •  
16-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_166748.jpg
Een Nederlandse wilde zwaan, eend of andere vogel met het vogelgriepvirus is officïeel geen besmet dier. Want van een besmetting is pas sprake als het virus op een pluimveebedrijf wordt gevonden. Niettemin zal een wilde vogel met H5N1 op Nederlandse bodem gevolgen hebben, mogelijk ook voor de handel, en voor een hoop heisa zorgen.
De vondst van een of meerdere wilde vogels met het vogelgriepvirus zal de Europese Commissie via een ,,beschikking'' officieel maken, zei donderdag een woordvoerster van het ministerie van Landbouw. Op dat moment worden eveneens Europese regels van kracht: rondom de vindplek zullen in een straal van 3 en 10 kilometer beveiligde zones ingesteld worden.
De maatregelen die in deze zones gelden, kunnen verschillen voor mens en dier. Ze zijn immers niet klip en klaar vastgelegd. Zoals bijvoorbeeld op het Duitse eiland Rügen is gebeurd, kan in een dergelijk gebied het (pluimvee-)vervoer aan banden worden gelegd.
Maar ook andere beperkingen zijn denkbaar. Ligt bijvoorbeeld vlak naast het weiland met de doodgevonden gans met het gevaarlijke virus een groot vleeskuikenbedrijf, dan kan het kabinet besluiten dit bedrijf onder extra controle te plaatsen door de gezondheid van de kuikens extra in de gaten te houden. ,,Het zou kunnen dat die dieren extra gemonitord worden. Maar het staat niet in de regeling'', aldus de LNV-woordvoerster.
De afgekondigde maatregelen zullen strenger zijn in het beschermingsgebied - de 3 kilometerzone - dan in het toezichtsgebied - de 10 kilometerzone, meldde het Agrarisch Dagblad donderdag. Voor beide gebieden zal bijvoorbeeld wel het jachtverbod op wilde vogels gelijk zijn. Op die manier worden de vogels niet opgejaagd en is de kans op een verdere verspreiding van het virus kleiner.
Slaat het virus toe op een pluimveebedrijf, dan is er wel officieel sprake van een besmetting en van vogelgriep in Nederland. De (eigen) draaiboeken voor de aanpak en bestrijding van de ziekte treden dan onmiddellijk in werking. Kippen en ander pluimvee zullen rond de bron gedood worden om een verdere verspreiding van het virus te verhinderen.
Op dit moment worden verschillende doodgevonden wilde vogels onderzocht. Zeker in deze tijd van het jaar - aan het eind van de winter waarbij verzwakte vogels vaker het loodje leggen dan in de rest van het jaar - is dit volgens de betrokken organisaties standaard. Er is nog altijd geen sprake van verdachte gevallen, aldus het ministerie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor