NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geen zorgen over bestrijding eikenprocessierups

3 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Eikenprocessierups_paulkreijger.jpg

© Fotograaf: paulkreijger

De maatregelen die in Nederland genomen zijn tegen de uitbraak van het coronavirus, zitten de bestrijding van de eikenprocessierups voorlopig niet in de weg. Rupsenbestrijders werken meestal alleen of op ruime afstand van anderen en hebben zeker tot de tweede helft van mei geen beschermende pakken nodig, want de brandharen die vorig jaar zoveel overlast veroorzaakten zijn er nog niet.

Geen tekort aan pakken

Sommige groenbeheerders vrezen dat ze zonder beschermende pakken moeten werken, omdat die allemaal in gebruik zijn bij de zorg. Bioloog Arnold Van Vliet, voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, is daar niet bang voor: "Voor rupsenbestrijding worden alternatieve pakken gebruikt. En die zijn grotendeels ook al eerder in het jaar geleverd. Er is geen tekort."

Juist nu

Van Vliet: "Het is nu juist de goede tijd voor de vele extra maatregelen die gemeenten nemen om de eikenprocessierups preventief te bestrijden. Als die maatregelen succesvol zijn, zal dat zeker effect hebben op het totale aantal rupsen met brandharen. We zagen na de ingrepen vorig jaar al goede resultaten, al blijven de rupsen natuurlijk niet helemaal weg."

Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.