Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen winning schaliegas

  •  
10-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schaliegas_02.jpg
De komende vijf jaar komt er geen commerciële opsporing en winning van schaliegas in Nederland. Bestaande vergunningen voor de opsporing (proefboringen) worden ook niet verlengd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Optie voor de toekomst
Eind dit jaar besluit het kabinet of schaliegaswinning in Nederland een optie voor in de toekomst blijft. Als dat inderdaad zo is, dan sluit minister Henk Kamp (Economische Zaken) eventuele onderzoeksboringen niet uit. Dat gebeurt dan op zijn vroegst in 2018. Commerciële boringen kunnen dan in 2020 aan de orde komen, zei Kamp in een toelichting.
Onderzoek
Nederland wil met andere landen wetenschappelijk onderzoek gaan doen naar de winning van gas uit schalie (gesteente in de diepe bodem). Onderzoeksboringen zullen dan ook in opdracht van de overheid plaatsvinden en niet in opdracht van bedrijven. De winning is omstreden omdat er schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan.
Besluit
Het kabinet wil pas een besluit nemen over schaliegas als het Energierapport klaar is eind dit jaar. Omdat daarin ook de ontwikkelingen met andere energiebronnen staan, kan een afweging plaatsvinden in breder verband, aldus Kamp. In december had het kabinet al besloten dat er deze kabinetsperiode, tot 2017, geen schaliegas zal worden gewonnen. De Tweede Kamer wilde dat evenmin, maar onduidelijkheid was er over proefboringen. PvdA en GroenLinks wilden ook dat niet. Volgens Kamp is een onderzoeksboring iets anders dan een proefboring. Bij die laatste wordt vooral gezocht naar schaliegas.
Op een verantwoorde manier
De afgelopen twee jaar heeft het kabinet verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de schaliegaswinning laten uitvoeren. Daarin zijn ook de maatschappelijke effecten, mogelijke opbrengsten en kosten van de winning meegenomen. Volgens Kamp blijkt dat de winning op een verantwoorde manier is uit te voeren. Maar er zijn ook nadelen en risico's. Bovendien is er veel verzet onder de bevolking tegen de winning, zei de minister. Omdat er nog geen proefboringen plaatsvonden, is volgens Kamp nog niet duidelijk hoeveel schaliegas aanwezig is en of de winning rendabel is.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor