Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen vliegtuigen over Oostvaardersplassen

  •  
06-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boeing.jpg
Het vliegveld Lelystad mag uitbreiden, maar het natuurgebied Oostvaardersplassen zal moeten worden ontzien. Dat hebben de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Jacqueline Cramer (Milieu) de Tweede Kamer dinsdag laten weten.
Zij kiezen voor de zogenoemde 'linksomroute', ten oosten van Lelystad Airport en Lelystad. De ministers volgen daarmee het advies van de zogenoemde commissie MER dat het verstandig is om een alternatief te kiezen voor de vliegroute over de Oostvaardersplassen. Volgens de commissie kan deze route leiden tot aantasting van dit beschermde natuurgebied. Maar ook omwonenden hebben tijdens de inspraakprocedure daarvoor gewaarschuwd. Die insprekers maakten zich ook zorgen over de te verwachten herrie.
De uitbreidingsplannen moeten mede daarom op nog meer punten worden aangepast. Lelystad Airport, dat grotere vliegtuigen wil verwerken, wilde daartoe de start- en landingsbaan verlengen (tot 2100 meter) en toestemming om meer lawaai te mogen maken.
De gevraagde baanverlenging mag doorgaan, maar de ministers verwachten niet dat direct in een langere baan zal worden geïnvesteerd. Eigenaar Schiphol heeft vanwege de vertraagde marktontiwkkeling de investeringsplannen opgeschoven, maar wil intussen Lelystad Airport wel stapsgewijs ontwikkelen tot een zakelijke luchthaven. Zolang zal de extra geluidsruimte niet volledig mogen worden ,,volgevlogen'' om overlast te voorkomen. Dit betekent concreet dat vliegtuigen waarvoor de huidige baanlengte van 1250 meter niet toereikend is, niet terecht kunnen op het vliegveld.
De nieuwe, tijdelijke geluidszone is wel groter dan de geldende om een rendabele exploitaitie en de verdere ontwikkeling van het vliegveld mogelijk te maken. Volgens de ministers kan het vliegveld zo bijdragen aan de economische ontwikkeling van de regio.
Zodra er wel een lange baan wordt aangelegd, zullen grotere vliegtuigen van het type Boeing 737 op Lelystad mogen vliegen met een maximum van vijfduizend vliegtuigbewegingen. De directie van het vliegveld Lelystad wilde ook een moderne luchtverkeersleiding. Dat wordt mogelijk gemaakt, maar zolang geen baanverlenging is voorzien moet de regio die zelf bekostigen.
De ministers praten donderdag met de Kamer over de plannen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.