Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geen verrassing dat Nederland slecht scoort in duurzaamheid'

  •    •  
19-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
Windmolens

© bron: pixabay

Nederland is een middenmoter op het gebied van duurzaamheid, blijkt uit het nieuwe rapport ‘The Future of Growth’, uitgebracht door het World Economic Forum. Van de 107 landen, staat Nederland op plek 36, achter landen als Spanje, de Filipijnen en Rwanda. 'Dat is geen verassing', adus energie-expert Nancy Kabalt van Windkrachtvijf .

Volgens Kabalt zien we onszelf vaak als beste jongetje uit de klas, maar de energietransitie van onze industrie komt niet van de grond. Nederlandse bedrijven zitten nog veel te veel in de fase van plannenmakerij. Maar plannen tellen niet in zo’n ranking. Daar gaat het om concrete maatregelen en resultaten.

Goedkoop gas

Daarnaast stelt ze dat we vast zitten in een model van goedkoop gas, waarvan de prijs door subsidies wordt gedrukt. Plus, de overheid is bang om aan de knoppen te draaien. Bedrijven zouden massaal vertrekken als het duurzaamheidsbeleid hier strenger wordt, is de gedachte.

Het is echter ondenkbaar dat alle industrie hier blijft, omdat de tijd van goedkoop gas ten einde komt en eindeloos subsidies blijven geven geen houdbaar groeimodel is.

Overheid moet strenger optreden

De overheid moet daarom strenger optreden tegen vervuilende bedrijven en met een goed plan komen om energie subsidies af te bouwen. Ook zaken als koolstofgrenscorrectie (Cbam) en CO2-beprijzing moeten veel beter worden geregeld.

Bedrijven op hun beurt weten dat ze moeten veranderen, maar blijven vragen om steun en subsidies voordat ze de stap zetten. Ook als zij flinke winsten maken. Nederland kan veel sneller verduurzamen als bedrijven stoppen om zo afwachtend te zijn.

Bron: Windkrachtvijf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

annevelinck
annevelinck19 jan. 2024 - 11:09

Wat een dommme vergelijking. Een land als Rwanda is toch totaal geen geindustrialiseerd land? Wat zijn dat voor een domme vergelijkingen?

1 Reactie
Wijdeveld
Wijdeveld23 jan. 2024 - 12:16

Ik zou wel eens willen weten wie er hier nu dom is. Het gaat over duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. En aan de industrialisatie hebben wij in Nederland te danken dat we nu met zijn allen in de shit zitten en de zorg totaal uit de klauwen loopt door al die zieke mensen door de industrialisatie