Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nog geen vergunning om naar olie te boren bij Amazonerif

11 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Amazonerif

© Amazonerif - bron Greenpeace

Oliebedrijven BP en Total krijgen vooralsnog geen toestemming om naar olie te boren bij het Amazonerif voor de Braziliaanse kust. De Braziliaanse openbaar aanklager adviseert het ministerie om de aanvraag uit te stellen vanwege gebrekkige risicoanalyse.

IBAMA

De openbaar aanklager stuurt zijn aanbeveling naar het IBAMA, een onderdeel van het Braziliaanse ministerie van milieu, dat de vergunningen om naar olie te boren verleent. Het IBAMA heeft tien dagen de tijd om op de uitspraak te reageren. BP en Total willen graag naar olie boren bij het Amazonerif en zitten op een vergunning te wachten. Als IBAMA de aanbeveling weigert of niet reageert binnen de termijn van tien dagen, onderneemt de openbaar aanklager mogelijk juridische stappen.

Internationale conflicten

De risico's van een olieramp voor het pas ontdekte Amazonerif en de kustlijn van de omliggende landen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht, volgens de openbaar aanklager. De aanklager maakt zich dus ook zorgen over internationale conflicten die voort kunnen komen uit het boren in de regio. Informatie van de oliebedrijven zelf bevestigt dat een mogelijke lekkage gevolgen kan hebben voor een wijdverspreid ecosysteem, niet alleen in Brazilië maar ook in de omliggende landen en het Caribisch gebied.
Eerder wees het IBAMA al het onderzoek van BP en Total naar de olievervuiling af. 'De rijke diversiteit van het systeem' was niet voldoende opgenomen in de documenten.

Geen boringen

Milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, hopen dat de boringen helemaal niet meer door gaan en het Amazonerif met rust wordt gelaten. Wereldwijd hebben al meer dan een miljoen mensen hun handtekening gezet onder een petitie om het Amazonerif te beschermen en de boorplannen tegen te houden.
Bron: Greenpeace

Meer over:

boring, amazonerif

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar