Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geen vergunning mosselvissers zonder nieuw onderzoek'

  •  
10-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het ministerie van Landbouw moet wetenschappelijk aantonen dat de mosselvisserij geen schade aan de natuur aanricht. Anders krijgen de mosselvissers geen vergunning meer. Dat is volgens directeur H. Revier van de Waddenvereniging het directe gevolg van een uitspraak van de Raad van State.
De Raad van State meent dat de mosselvissers in 2003 ten onrechte een vergunning hebben gekregen. Hij verwijst naar een uitspraak van het Europees Hof over de kokkelvisserij. Dat stelde in 2004 als voorwaarde voor de vergunning wetenschappelijk bewijs dat de visserij onschadelijk is.
Volgens de Waddenvereniging kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor 2005. ,,De mosselvissers hebben voor dit jaar een vergunning aangevraagd. Voordat het ministerie zo'n vergunning mag verlenen, moeten ze dus nog heel snel wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren'', zei Revier woensdag.
Volgens het ministerie is de conclusie van de Waddenvereniging onzin. ,,De uitspraak van de Raad van State gaat over 2003. Maar die uitspraak kun je niet automatisch op dit jaar projecteren, simpelweg omdat na 2003 wel veel wetenschappelijk onderzoek is verricht. Op basis van die onderzoeken is de mechanische kokkelvisserij verboden, maar mag de mosselsector op een duurzame manier juist wel blijven vissen'', zegt een woordvoerder.
Secretaris H. van Geesbergen van de producentenorganisatie voor de mosselcultuur is het niet eens met de Waddenvereniging en het ministerie. ,,De uitspraak betekent dat de mosselvisserij moet worden gezien als een project. Zo'n project kan van het ministerie van LNV alleen een vergunning krijgen, als er een passende beoordeling over de schade aan het betrokken gebied is. Wat ons betreft is die passende beoordeling er. Maar er zijn ook nog zaken niet onderzocht, dat kan nog beter'', meent Van Geesbergen.
De Waddenvereniging wil met het ministerie en de producentenorganisatie spreken over de toekomst van de mosselvisserij.
(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.