Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen varkensstaluitbreiding voor Straathof

  •  
06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

Varkens

© Pixabay

In een langlopende rechtszaak tegen een staluitbreiding van varkensboer Straathof is Varkens in Nood door rechtbank Limburg in het gelijk gesteld. De rechtbank vernietigt de eerder verleende omgevingsvergunning en draagt de gemeente Echt-Susteren op om een nieuw besluit te nemen over de vergunningsaanvraag. De kans is groot dat die vergunning niet nogmaals wordt verstrekt.

Vergunning voor megastal met duizenden zeugen

In 2017 stemde de gemeente Echt-Susteren in met een vergunningsaanvraag van de omstreden varkensbaron Adriaan Straathof. Die wil in Koningsbosch een bestaande varkenshouderij uitbreiden naar een megastal met ruim zesduizend zeugen, waar ieder jaar zo'n 200.000 biggen geboren worden.

Varkens in Nood ging samen met de stichtingen Dier&Recht en Leefbaar Buitengebied in beroep tegen de vergunning. De rechtbank geeft de stichtingen gelijk: de kennisgeving door de gemeente over de vergunningverlening in 2017 was onvoldoende. Zo was niet duidelijk dat het ging om een fikse uitbreiding van het aantal dieren, en werd onjuiste informatie gegeven over de mogelijkheden om bezwaar te maken tegen de vergunning. De rechtbank vernietigt daarom de vergunning.

Streep door megastal

Met deze uitspraak van de rechtbank Limburg komt er mogelijk een einde aan de uitbreidingsplannen van Straathof op deze locatie. De gemeente Echt-Susteren moet de oude vergunningsaanvraag opnieuw beoordelen. Door de huidige stikstofcrisis is de kans groot dat de vergunning niet opnieuw wordt verleend. Voor de bouw van varkensstallen gelden tegenwoordig strengere eisen dan in 2017.

Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood, is heel blij met de uitspraak: “Voor het welzijn van dieren en de natuur is het overduidelijk dat we een krimp van de veestapel én minder dieren per bedrijf nodig hebben. De maatschappij en de politiek zien dat ook in. Dat deze uitbreiding voorlopig niet doorgaat is dus fantastisch nieuws! De varkenshouderij kan beter investeren in diervriendelijker en duurzamer dan in groter.”

Bron: Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.