Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen trein door Natura 2000

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
kemphaan_02.jpg

Kemphaan

© Fotograaf jansgoozen

Van Oordt's Mersken is een Natura 2000-gebied, vlakbij Drachten. Op de grens van zand en veen broeden daar onder andere de laatste kemphanen van ons land. En uitgerekend op die plek hebben de plannenmakers ook het toekomstige tracé van de Lelylijn getekend. Vogelaar Thijs Willems is een petitie begonnen tegen dat idee.
Fokke Veenstra en Thijs Willems

Fokke Veenstra en Thijs Willems in Van Oordt's Mersken.

© Rob Buiter

Weidevogels en winterkwartier

Het gebied ligt aan de oevers van het oude beekje de Boorne, "een beekje dat al in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, bij het smelten van het ijs is ontstaan", vertelt oud-onderwijzer Fokke Veenstra. Daardoor is het gebied heel het jaar nat. In het broedseizoen is het daarmee veilig voor heel veel weidevogels, waaronder dus de kemphaan. In de winter is het een goed rustgebied voor veel watervogels. Het was oit zelfs het allereerste 'ganzengedooggebied' van ons land. Dat was mede te danken aan vogelonderzoeker Van Oordt, de naamgever van het gebied (Een 'mersken' is de streeknaam voor een nat grasland)  

Trein langs de snelweg

Al héél lang wordt er nagedacht over een snelle treinverbinding tussen het noorden en het westen van ons land. Nu ligt er een plan op de tekentafel om die 'Lelylijn' langs de A7 door de mersken te leggen. Vogelaar Thijs Willems vindt dat een uitermate slecht plan. "Er ligt al een snelweg langs het gebied. Met ook nog een spoorlijn zou er opnieuw een stuk van dit natuurgebied worden afgesnoept. Bovendien zou een droge wal onder de spoorlijn in dit natte gebied een thuis kunnen worden voor kleine roofdieren, die weer een bedreiging zouden vormen voor de broedende weidevogels." 

Petitie

Willems is een petitie begonnen tegen het geplande tracé. "Ik ben zeker niet tegen de spoorverbinding op zich, maar wel op deze plek. Er moeten toch alternatieven te bedenken zijn die níet dwars door een Natura-2000 gebied lopen?!
Hier is de petitie te vinden
.

Meer over:

natura2000, kemphaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema14 dec. 2020 - 14:20

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.