Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geen trein door Natura 2000

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
kemphaan_02.jpg

Kemphaan

© Fotograaf jansgoozen

Van Oordt's Mersken is een Natura 2000-gebied, vlakbij Drachten. Op de grens van zand en veen broeden daar onder andere de laatste kemphanen van ons land. En uitgerekend op die plek hebben de plannenmakers ook het toekomstige tracé van de Lelylijn getekend. Vogelaar Thijs Willems is een petitie begonnen tegen dat idee.
Fokke Veenstra en Thijs Willems

Fokke Veenstra en Thijs Willems in Van Oordt's Mersken.

© Rob Buiter

Weidevogels en winterkwartier

Het gebied ligt aan de oevers van het oude beekje de Boorne, "een beekje dat al in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, bij het smelten van het ijs is ontstaan", vertelt oud-onderwijzer Fokke Veenstra. Daardoor is het gebied heel het jaar nat. In het broedseizoen is het daarmee veilig voor heel veel weidevogels, waaronder dus de kemphaan. In de winter is het een goed rustgebied voor veel watervogels. Het was oit zelfs het allereerste 'ganzengedooggebied' van ons land. Dat was mede te danken aan vogelonderzoeker Van Oordt, de naamgever van het gebied (Een 'mersken' is de streeknaam voor een nat grasland)  

Trein langs de snelweg

Al héél lang wordt er nagedacht over een snelle treinverbinding tussen het noorden en het westen van ons land. Nu ligt er een plan op de tekentafel om die 'Lelylijn' langs de A7 door de mersken te leggen. Vogelaar Thijs Willems vindt dat een uitermate slecht plan. "Er ligt al een snelweg langs het gebied. Met ook nog een spoorlijn zou er opnieuw een stuk van dit natuurgebied worden afgesnoept. Bovendien zou een droge wal onder de spoorlijn in dit natte gebied een thuis kunnen worden voor kleine roofdieren, die weer een bedreiging zouden vormen voor de broedende weidevogels." 

Petitie

Willems is een petitie begonnen tegen het geplande tracé. "Ik ben zeker niet tegen de spoorverbinding op zich, maar wel op deze plek. Er moeten toch alternatieven te bedenken zijn die níet dwars door een Natura-2000 gebied lopen?!
Hier is de petitie te vinden
.

Meer over:

natura2000, kemphaan,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema14 dec. 2020 - 14:20

mooie foto