Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen teken van olielek na explosie in Golf

  •  
03-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_117889.jpg
Er zijn geen aanwijzingen van een olielek na de explosie en de brand donderdag op een boorplatform in de Golf van Mexico. Dat heeft een woordvoerder van Mariner Energy, de eigenaar van de installatie, bekendgemaakt.
Het platform ligt meer dan 140 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse kuststaat Louisiana. Een werknemer raakte gewond en er woedt nog brand op de installatie. Alle dertien aanwezigen op het platform zijn overgebracht naar een ander boorplatform in de omgeving.
Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana, meldde dat de olieleiding op tijd was afgesloten. Het vuur op het platform wordt gevoed door brandbare vloeistoffen en materialen die lagen opgeslagen. Er belandde wel wat olie in zee, maar van grootschalige milieuvervuiling zou geen sprake zijn.
Vanuit de steden New Orleans en Houston zijn reddingsschepen en blushelikopters naar de plaats van het incident gestuurd. De oorzaak van de explosie en de brand is nog onduidelijk.
De explosie kwam vier maanden na de ondergang van het boorplatform Deepwater Horizon, eveneens in de Golf van Mexico. Daarbij stierven elf arbeiders en ontstond de grootste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Pas op 15 juli werd het olielek gedicht.
De plekken waar de incidenten met de boorplatformen zich voordeden, liggen enkele honderden kilometers van elkaar. Op de plek waar het donderdag misging met het platform van Mariner Energy is de zee circa honderd meter diep. Er zouden geen boorwerkzaamheden gaande zijn geweest ten tijde van de explosie.
Milieuorganisaties grepen het voorval donderdag aan om aandacht te vragen voor het gebrekkige toezicht op booroperaties van oliemaatschappijen op open zee. ,,Hoe vaak gaan we nog gokken met levens, economieën en ecosystemen?'', zo stelde John Hocevar van de Amerikaanse tak van Greenpeace een retorische vraag. ,,Het is tijd dat we leren van onze fouten en verder kijken dan olie.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.