Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geen shows meer met roofvogels en uilen in Antwerpen

19 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Roofvogel

© Tamme Roofvogel - bron Pixabay

Roofvogel- en uilenshows zijn niet meer toegelaten in Antwerpen op locaties met een openbaar karakter. Roofvogels en uilen mogen niet meer worden tentoongesteld of op welke wijze dan ook betrokken worden bij publieke evenementen. Ook het organiseren van fotosessies met roofvogels en uilen op braderijen of andere evenementen is voortaan verboden, evenals het houden van roofvogeldemonstraties en -shows.

Verbod op roofvogelshows

Vogelbescherming Vlaanderen is bijzonder blij met dit verbod van het stadsbestuur. De vereniging voert al een paar jaar campagne tegen het houden van roofvogels en uilen in gevangenschap en tegen alle publieke activiteiten waarbij roofvogels en uilen worden opgevoerd net als Vogelbescherming Nederland.

Roofvogels te populair

De populariteit van roofvogels heeft er, samen met wijzigingen in de internationale regelgeving, voor gezorgd dat deze dieren steeds meer in gevangenschap worden gehouden als gedomesticeerde dieren. Er zijn te vaak problemen en door het regelmatig ontsnappen van deze vogels treedt faunavervalsing en verstoring op in de natuur. Bovendien wordt de roofvogelhandel in verband gebracht met illegale praktijken zoals het roven van eieren en kuikens in de vrije natuur.
Vogelbescherming Vlaanderen ijvert naar een totaalverbod op het houden van roofvogels in gevangenschap en verwijst daarvoor naar de uitgebreide argumentatie die zij in haar Visie over het houden van roofvogels heeft uiteengezet. In enkele Europese landen geldt er reeds een algemeen verbod (Zweden, Estland, Cyprus).
Lees meer over het standpunt van Vogelbescherming Nederland over roofvogelshows en het houden van roofvogels en uilen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
geheniau11 sep 2017 - 11:39

Waarom wordt zo'n verbod op het houden van vogelshows niet EUROPEES genomen?Steeds meer worden wij ervan bewust dat "één Europa" niet bestaat. Alleen als een besluit grote economische voordelen kan opleveren wordt "Europees besloten".De EU Is een wassen neus met als voordeel  één muntsoort.