Geen reactie voor bescherming wasbeerhond
• 28-08-2007
• leestijd 2 minuten
In een brief aan de Tweede Kamer reageert minister Verburg op vragen van Marianne Thieme van de PvdD, die deze stelde naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf over de opkomst van de wilde wasbeerhond in Nederland.
Thieme vroeg om opheldering over het beleid dat het ministerie van LNV voert ten aanzien van 'nieuwe diersoorten' in ons land, zoals de zeearend en de wasbeerhond. De Partij voor de Dieren wilde weten wanneer een dier als (oorspronkelijk) inheems en wanneer als een 'exoot' wordt beschouwd, en welke consequentie dat heeft voor het beschermings- c.q. bestrijdingsregime van de betreffende diersoort.
Verder wilde Thieme weten of diersoorten van elders automatisch een onbeschermde status krijgen als 'ongewenste vreemdeling'; waarop een dergelijke 'eigen dieren eerst'-opstelling is gegrond, en of hetzelfde geldt voor nieuwe planten van elders.
Minister Verburg geeft in haar brief aan dat het beleid een invulling geeft aan internationale verplichtingen uit het Biodiversiteitsverdrag, om de inheemse biodiversiteit te beschermen tegen soorten die van elders het land inkomen. Hierbij wordt getracht het vestigen van nieuwe dier- en plantensoorten te voorkomen, of, als dat niet meer kan, om maatregelen te nemen als populaties ervan nog klein en beheersbaar zijn.
Nieuwe dier- en plantensoorten zijn daarbij soorten die ook oorspronkelijk niet in Nederland voorkwamen. De zeearend is daarom geen nieuwe soort, de wasbeerhond wel - hij komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. De zeearend wordt daarom beschermd door de Flora- en faunawet, de wasbeerhond niet en zal ook niet onder die wet gaan vallen. In principe mag iedereen die in het bezit is van een jachtakte en toestemming heeft van de grondeigenaar deze dieren doden.