Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen padden tijdens koude nachten

  •  
23-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paddentrek.jpg
De afgelopen week was er een aanzienlijk verschil in de dag- en nachttemperatuur. Er is sprake van nachtvorst, terwijl de temperatuur overdag in grote delen van het land tot boven de 10 ºC oploopt. Daarbij is er weinig wind en bijna geen neerslag. De koudbloedige amfibieën en reptielen reageren heel verschillend op dit weertype. Dit blijkt uit de waarnemingen die nu bij RAVON binnenkomen. Tijdens de koude nachten trekken er bijna geen padden meer, maar de zonnende adders en levendbarende hagedissen laten zich weer goed zien en fotograferen.
Op www.padden.nu is het verloop van de paddentrek goed te volgen. Duidelijk is te zien dat op 13, 14 en 15 maart de amfibieëntrek piekte. Dit was gerelateerd aan relatief zachte avonden met op veel plaatsen temperaturen van 5º C of iets meer. Er was ook nog sprake van wat vochtigheid vanwege voorafgaande regens. Dat is heel gunstig voor de trek van amfibieën. En niet alleen voor de trek: ook de voortplanting van de vroege soorten kwam op gang. Zo kwamen er afgelopen woensdag en donderdag diverse meldingen binnen van kikkerdril van heikikker en bruine kikker.
Na deze piekdagen daalde de temperatuur ’s nachts flink: meestal zelfs tot onder nul. De grafiek van de amfibieëntrek laat dan ook een scherpe terugval zien, met vanaf donderdag nauwelijks nog wandelende dieren. Amfibieëntrek wordt in sterke mate door de temperatuur gestuurd met een eveneens belangrijke rol voor de neerslag.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.