Vroege Vogels

Geen oorzaak gevonden voor paasbrand Veluwe

  •  
10-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brand_23.jpg
De brandweer en andere deskundigen hebben geen oorzaak kunnen vinden voor de grote brand, die op eerste paasdag honderden hectare natuurgebied in nationaal park De Hoge Veluwe verwoestte. Er was geen opzet in het spel, maar hoe de brand dan wel is ontstaan valt niet meer te achterhalen
De paasbrand was veen van de grootste natuurbranden ooit in Nederland. Er zijn ongeveer 1000 hulpverleners ingezet om de brand te bestrijden. Brandweerkorpsen uit negen veiligheidsregio's hielpen mee.
Aanvalsplan
Er moet nu een landelijk aanvalsplan worden gemaakt voor het bestrijden van natuurbranden in drassig gebied. Van het brandende deel van De Hoge Veluwe was bekend dat het vrijwel onbegaanbaar was voor zware voertuigen, maar in hun ijver om het vuur te beteugelen reden toch ruim 20 brandweerwagens zich vast in de modder. Het heeft kostbare tijd gekost om die wagens weer los te trekken. Ook duurde het een halve dag voor de eerste blushelikopter er was, omdat er geen waarschuwingscode voor natuurbranden gold.
Het afgebrande gebied herstelt zich alweer aardig. De Hoge Veluwe heeft deze zomer een extra waterput laten slaan in een afgelegen deel van het natuurpark.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.