Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Geen Noordpoololie naar Rotterdam'

4 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
gazprom.jpg
Als de Russische energiegigant Gazprom besluit een schip met Noordpoololie naar de Rotterdamse haven te sturen, moet de regering kijken of het mogelijk is dat schip tegen te houden, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Jan Vos.
Hij wil de kwestie dinsdag aankaarten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het Kamerlid van de regeringspartij wil van minister Henk Kamp van Economische Zaken horen of er mogelijkheden zijn het schip te weren.
Milieuorganisatie Greenpeace had premier Mark Rutte vorige week in een brief gevraagd de mogelijke komst van het schip tegen te houden, maar heeft daar nog geen reactie op gekregen, zei activiste Faiza Oulahsen in de uitzending. De olietanker ligt nu nog bij het boorplatform waar Greenpeace vorig jaar actie voerde met het schip Arctic Sunrise. De organisatie verzet zich tegen de oliewinning daar vanwege de milieueffecten daarvan op de Noordpool.
Oulahsen, een andere Nederlander en 28 anderen zaten destijds op de Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag voer. Half september werden ze opgepakt na een actie bij het boorplatform. Alle 30 opvarenden werden naar de wal gebracht en aangeklaagd voor piraterij. Dat leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland. De activisten kregen uiteindelijk amnestie.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.