Vroege Vogels

Geen nieuwe dolfinaria op Nederlandse Antillen

  •  
12-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dolfijn_20.jpg
De Nederlandse Antillen hebben besloten geen vergunningen meer af te geven voor attracties met dolfijnen. De World Society for the Protection of Animals (WSPA) heeft verheugd gereageerd op dit besluit.
Op steeds meer plaatsen in het Caribisch gebied kan onder toezicht met dolfijnen worden gezwommen. Hoewel de Nederlandse Antillen zich bewust zijn van de populariteit van dergelijke attracties, realiseert de regering zich tegelijkertijd dat hiervoor in toenemende mate dolfijnen uit het wild moeten worden gevangen. De regering ziet dat als een ongewenste ontwikkeling, omdat het nog onbekend is hoeveel dolfijnen er in het wild leven in het Caribisch gebied. Ook is niet bekend wat de gevolgen zullen zijn voor de populatie als daaruit dieren worden weggenomen. Verdere uitbreiding van dolfijnenattracties is daarom niet gewenst, aldus een verklaring van het departement van Milieu van het Ministerie van Gezondheid en Sociale Voorzieningen.
De WSPA noemt het besluit van de Nederlandse Antillen zeer belangrijk en verstandig. De internationale dierenbeschermingsorganisatie is fel gekant tegen attracties met dolfijnen. De dieren worden er vaak op gewelddadige wijze voor uit het wild gevangen, ze worden over lange afstanden vervoerd en belanden in verblijven die op geen enkele wijze aan hun natuurlijke gedrag kunnen tegemoetkomen. Veel dolfijnen overleven dit eerste stadium al niet. De overlevende dieren worden vervolgens gedwongen in een beperkte ruimte dagelijks ontmoetingen met mensen te ondergaan en vaak ook nog om kunstjes te doen. Een frustrerende en onnatuurlijke bezigheid voor een groot, wild zeezoogdier.
De Nederlandse Antillen kennen tot nu toe ‚‚n faciliteit waar met dolfijnen kan worden gezwommen, en wel op Cura‡ao. Een tweede bedrijf, dat een faciliteit wil openen op Sint Maarten, heeft eerder een voorlopige overeenstemming bereikt met de regering. Gezien het huidige besluit geen nieuwe vergunningen af te geven, hoopt de WSPA dat deze voorlopige toestemming alsnog wordt ingetrokken.
Bron: WSPA

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.