Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geen megastal bij de Kampina

29 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Geen megastal Kampina

© foto: Henny Radstaak

Een megastal met 16.000 varkens aan de rand van natuurgebied de Kampina. Die dreigt er te komen. De gemeente Oirschot draaide een eerdere intrekking van de vergunning terug waardoor de stal er toch gebouwd mag worden. Dat terwijl de provincie Noord-Brabant haar beleid op het punt van intensieve vee- en met name varkenshouderij aan het bijstellen is: door de enorme uitstoot van stikstof en fijnstof is die veehouderij schadelijk voor natuur en mens.
Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie zijn boos dat er pal naast de ‘topnatuur’ van de Kampina een megastal dreigt te komen en zijn een petitie gestart tegen de komst van de stal in Oirschot. De natuurorganisaties hebben beroep aangetekend tegen de bouwvergunning en met het verzamelen van handtekeningen willen ze laten zien dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de bouw van een megastal op zo een kwetsbare plek. Impact op natuur en leefomgeving

Dweilen met de kraan open

De Kampina is een kwetsbaar natuurgebied dat zwaar te lijden heeft onder de uitstoot van stikstof (ammoniak), waardoor verzuring van de bodem optreedt en onder andere de paarse heide verdwijnt. Stikstof is een voedingsstof voor planten. Maar te veel stikstof zorgt voor onbalans in het voedselaanbod. Sommige plantensoorten gaan hard groeien, waardoor ze andere soorten verdringen. Voor sommige soorten is teveel stikstof giftig. Veel eiken op de Kampina sterven af. Als we niks doen, verdwijnen er plantensoorten, en daarmee ook de dieren die daarbij horen. Er wordt met man en macht gewerkt aan het herstel van de natuur door te plaggen, maaien en inzet van begrazing wordt de stikstofneerslag verwijderd.
Op de foto: spandoek aan de rand van de Kampina, links wethouder Esther Langens van de gemeente Oirschot en rechts Toine Cooijmans van Natuurmonumenten

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.