Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen kangoeroe, geen rat, maar een kangoeroerat

  •  
31-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1104 keer bekeken
  •  
Eastern bettong.

Eastern bettong.

© Foto: JJ Harrison, CC BY-SA 3.0

Het lichaam van een rat, met poten van een kangoeroe: de kangoeroerat, of in het Engels een Eastern bettong. Martijn Brouwer woont in Canberra, Australië, en daar doen ze erg hun best om dit diertje te beschermen.

Dit buideldier was in de jaren twintig uitgestorven door habitatverlies en predatiedruk van vossen en katten. Daarom hebben ze in 2012 bij Mulligans Flat Woodland Sanctuary, een natuurgebied naast Canberra dat bestaat uit grassig bosland, een kleine populatie opnieuw geïntroduceerd. Om dit natuurgebied heen is een twaalf kilometer lang hek geplaatst om roofdieren te weren, waarmee de Eastern bettong wordt beschermd.

De kangoeroeratten leven in droge eucalyptus- of grasbossen. Ze hebben een chic dieet: ze zijn dol op truffels, maar ze zijn ook niet vies van wortels, knollen of schimmels. Bettongs zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Dat doen ze in een nest van bladeren, gras en boomschors. Heel lang blijven ze niet bij hun nest, ze zijn constant onderweg naar andere plekken om voedsel te vinden.

Op zoek naar de kangoeroerat

Martijn Brouwer woont dichtbij Mulligans Flat Woodlands Sanctuary. De dieren zijn ’s nachts actief, dus is Martijn met een schijnwerper in de avond op pad gegaan om het dier te spotten. Dit deed hij samen met zijn vader Joost Brouwer, die uit Nederland naar Australië kwam voor de feestdagen. “Ik ga een stukje uit mijn jeugd herbeleven. Vroeger gingen we ook altijd samen op pad.” 

Zijn reportage over zijn belevenissen in de natuur rond zijn huis is te beluisteren in de uitzending van Vroege Vogels van zondag 1 januari. De uitzending staat volledig in het teken van luisteraars die in het buitenland wonen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.