Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Geen grijs label meer voor groene reststroom'

12 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
zonnepanelen op huis duurzaam

© Foto: pixabay

Nieuwe technologieën kunnen ertoe leiden dat reststroom van zonnepanelen niet meer als grijze stroom, maar als groene stroom kan worden verkocht. Dat zegt Michiel Sintenie van energiebedrijf Vattenfall.
Op dit moment blijft er 1,5 terrawattuur aan reststroom over van de 8 miljoen zonnepanelen in Nederland. Dat is 1,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in ons land. Die reststroom wordt verkocht als grijze elektriciteit, terwijl het wel duurzaam is geproduceerd. “Dat is natuurlijk erg krom”, aldus Sintenie.

Van grijs naar groen

De reden voor de 'foute' labeling is dat het tot nu toe erg lastig was om aan het elektriciteitsnet teruggeleverde stroom van kleine producenten (particulieren) als groene energie te certificeren. Maar daar is een mouw aan te passen door technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee is de relatief kleine bijdrage aan de groenestroomproductie van mensen met zonnepanelen op het dak nu goed te meten, aldus Sintenie.
De komende dagen, tijdens de Odyssey Hackathon in Groningen, gaan honderd teams van ontwikkelaars, ondernemers en anderen uit de creatieve sector uit binnen- en buitenland op zoek naar oplossingen voor onder andere dit vraagstuk.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar