Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen gesleutel aan genen legkip

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kuikentje.jpg
Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt helemaal niets voor onderzoek waarbij aan de genen van legkippen wordt gesleuteld. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil zo’n onderzoek mogelijk maken, omdat het kan voorkomen dat er haantjes worden geboren die economisch gezien geen waarde hebben voor de bedrijven met legkippen.
Eendagshaantjes
Jaarlijks worden nu zo’n 40 miljoen eendagshaantjes gedood kort nadat ze uit het ei zijn gekomen. Volgens wetenschappers gebeurt dat op een manier die belastend is voor de dieren. Door een lichtgevend kwallengen te koppelen aan de chromosomen van mannelijke kuikens zouden de eieren met haantjes er voor het broeden tussenuit kunnen worden gehaald. Dijksma wil verder onderzoek, vooral omdat ze anders het probleem met de eendagshaantjes niet snel ziet veranderen.
Glow in the dark
PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren stelden donderdag dat een economisch probleem van de sector niet moet worden opgelost door te rommelen met de dieren. Zij vinden dat er alternatieven zijn en voelen meer voor bijvoorbeeld de 'combikip', waarbij de geboren haantjes kunnen worden gebruikt voor de vleesconsumptie. ,,Wij zien niets in glow in the dark-eieren, een ei dat licht geeft als er een haantje in zit'', stelde Sjoera Dikkers (PvdA).
Iets anders
SP’er Henk van Gerven vindt dat dieren steeds meer als dingen worden behandeld. ,,Je moet niet knutselen met een lichtgevend kwallengen bij kippen om de praktijken bij de bio-industrie in stand te houden.’’ Jesse Klaver (GroenLinks): ,,Dit levert een bijdrage om de huidige situatie te behouden en het moet juist anders’’.
Besluiten
Dijksma gaf aan dat er sowieso verder wordt gekeken naar de ontwikkeling van de combikip. Ook zij vindt dat niet lichtvaardig een besluit moet worden genomen over dit onderzoek waarbij dieren genetisch worden aangepast, maar zij wil op voorhand ook geen alternatieven uitsluiten. Het onderzoek zou 2 jaar moeten duren en daarna kan de Kamer alsnog besluiten of de kennis moet worden toegepast, aldus Dijksma die de stemming in de Kamer over het onderzoek afwacht.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor