Vroege Vogels

Geen bijvoedering voor wilde koeien

  •  
09-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Galloways_in_de_sneeuw_01.JPG
De Schotse Hooglanders, Galloway-runderen en Konik-paarden die op terreinen van Natuurmonumenten grazen, krijgen geen extra voer. De dieren zijn bij uitstek geschikt om het jaar rond aan voldoende eten te komen. Een woordvoerder van Natuurmonumenten zei dat donderdag.
De runderen en paarden hebben bovendien in de 'rijke' periode zoveel gegeten, dat ze een flinke vetlaag hebben gekweekt. Daarbij schakelen ze in een erg koude periode over op een 'winterstand', waardoor ze minder energie verbruiken. Bovendien weten ze waar de plekjes zijn waar ze nog gemakkelijk lekker kunnen eten.
Natuurmomenten voert de dieren alleen bij in een ontzettend lange periode met heel veel sneeuw en strenge vorst. Dat is echter een heel uitzonderlijke situatie, aldus de woordvoerder.
Staatsbosbeheer voert evenmin bij. Bij dieren waarop wordt gejaagd, mag dat niet eens, zei een woordvoerster donderdag. Door bijvoederen stijgt bovendien de populatie, wat niet de bedoeling is. Ook de herten gaan in de winterstand en worden trager. Dat is ook de reden dat in een aantal gebieden sinds kort een jachtverbod geldt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.