Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen besluit EU-leiders over lastenverdeling vergroening

  •  
26-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EU_Europese Unie_Pixabay

© Pixabay

Een gevoelig besluit over hoe de lasten van de Europese vergroening het komende decennium over de EU-lidstaten moet worden verdeeld, is door de EU-leiders vooruitgeschoven. Op hun top in Brussel konden ze het niet eens worden over een verdeling van de kosten om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Een voorstel om daarvoor de economische welvaart per lidstaat te nemen werd na urenlang beraad uit de conclusies geschrapt.

"Ik heb goed geluisterd naar de zorgen en ideeën van lidstaten", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de tweedaagse top. "Geen enkele lidstaat verzet zich tegen het doel om 55 procent minder uit te stoten binnen tien jaar. Maar de maatregelen moeten efficiënt, innovatief en eerlijk zijn. Ze zullen sociale gevolgen hebben en we moeten zorgen voor compensatie. Alle lidstaten, alle sectoren moeten meedoen."

De 27 wachten nu eerst een pakket wetgevende voorstellen van de Europese Commissie af om de EU gereed te maken voor de ambitieuze klimaatplannen in 2030. Die zijn nodig om de EU in 2050 klimaatneutraal te krijgen, zoals ze vorig jaar hebben afgesproken. In die plannen werkt de commissie uit wat daarvoor precies moet veranderen in bijvoorbeeld de opwekking van energie, het verkeer en de landbouw.

Bron: ANP

Meer over:

vergroening, eu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.