De geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad zijn in Nederland ernstig bedreigd. De geelbuikvuurpad met zijn zwarte buik met daarop een patroon van gele vlekken is zelfs het zeldzaamste amfibie in Nederland, en heeft hier maar één levensvatbare populatie. Voor de voedmeesterpad en geelbuikvuurpad worden allerlei beschermende maatregelen uitgevoerd. In 2006 is voor deze soorten een nieuw beschermingsplan opgesteld voor de periode 2006-2010.
De geelbuikvuurpad is in ons land sterk in zijn voortbestaan bedreigd. In Nederland komt de soort uitsluitend in Zuid-Limburg voor, zij bereikt hier evenals de vroedmeesterpad de noordgrens van het areaal. Het Nederlandse areaal is de afgelopen decennia sterk ingekrompen. De geelbuikvuurpad is nu een zeer zeldzame soort, die in ons land nog slechts op zes plaatsen in Limburg voorkomt. In 2005 is op één van deze plaatsen de soort uitgezet in het kader van het beschermingsplan. Op slechts één van de zes plaatsen waar de soort in Nederland voorkomt, is er sprake van een levensvatbare populatie. De overgebleven populaties zijn volledig van elkaar geïsoleerd. De sterke versnippering van het areaal komt vooral door het verloren gaan van geschikte voortplantingsbiotopen. Een andere oorzaak van achteruitgang is de verminderde kwaliteit van geschikte biotopen.
Door aanleg van nieuwe poelen en herstel van bestaande voortplantingspoelen in het leefgebied van de geelbuikvuurpad wordt getracht de verdere achteruitgang te stoppen en de levensvatbaarheid van de populaties te vergroten.
Het areaal van de vroedmeesterpad is beperkt tot 12 leefgebieden in Zuid-Limburg. Het voorkomen op enkele plaatsten buiten Zuid-Limburg is het gevolg van illegale uitzettingen. Belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de populaties zijn het verdwijnen van geschikt voortplantingsbiotoop en landhabitat. Beschermingsmaatregelen richten zich dan ook op de ontwikkeling van nieuwe voortplantingswateren en het herstel van bestaande. Op deze manier wordt getracht verdere achteruitgang te stoppen en de levensvatvaarheid van de populaties te vergroten.