Vroege Vogels

Geel schorpioenmos

  •    •  
16-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geel_schorpioenmos_henny
Geel schorpioenmos is een heel zeldzame soort mos, die alleen voorkomt in moerasgebieden. In Nederland is dit mos maar op een paar locaties te vinden. De beste plek voor dit mos is het moerasgebied de Meppelerdieplanden, bij de Wieden in Overijssel. Daar staat de grootste populatie van Nederland.
Geel schorpioenmos is een zeer zeldzame soort, ook in Europa, en wordt in Nederland beschermd vanwege de  Europese Habitatrichtlijn. Geel schorpioenmos was tot de laatste vondst in 1965 een zeer zeldzame soort in Nederland. Daarna werd deze als uitgestorven beschouwd tot in 1991 toen de soort werd aangetroffen in de Meppelerdieplanden. Inmiddels komt Geel schorpioenmos ook op enkele andere plekken in Nederland voor, waaronder de Wieden, Twente, Veluwezoom en de Gelderse Vallei. Geel schorpioenmos groeit in permanent natte, matig voedselarme graslanden met een laagblijvende vegetatie. Maar het meest bijzondere is dat het water veel ijzer moet bevatten. Deze combinatie van factoren is de reden waarom de soort zo zeldzaam is.

Meer over:

mos
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.