Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geef de natuur een stem: #laatdenatuurnietstikken

  •  
11-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
Naamloos-1

Mist bij een opkomende zon

© Dutchlatino

Nu de boerenprotesten verharden, klinkt steeds luider de vraag: 'waar blijft het protest van de natuur?' De natuur heeft geen stem die wij kunnen horen, aldus organisatie SoortenNL en roept iedereen op om een mooie natuurfoto te delen onder #laatdenatuurnietstikken zodat provincies, gemeenten, waterschappen én de rijksoverheid het natuurbeleid niet laten mislukken.

Signalen uit de natuur

Je zou kunnen zeggen dat bijvoorbeeld ziektes zoals COVID-19 die van dieren op mensen worden overgebracht en zeespiegelstijging behoorlijk duidelijke protesten van de natuur zijn, maar toch klinken die niet goed door in de media, de politiek en het beleid. Natuur heeft geen stem, in ieder geval in onze democratie niet. 

Want het is best begrijpelijk dat de stijl van communiceren die tot nu toe gebruikt is bij veel boeren tot onvrede leidt, maar we moeten niet vergeten dat het natuurbeleid lijdt aan vergelijkbare problematiek. Als het je doel is om natuurbeleid te laten mislukken dan moet je het zo aanpakken als we gedaan hebben: schroef het vast in verplichtingen, haal het budget eruit, maak de verantwoordelijkheid zoek en spreek erover in termen van beperkingen en verplichtingen. 

Herstel van de relatie

De Tweede Kamer heeft gevraagd om een bemiddelaar tussen kabinet en boeren, maar het zou handiger zijn om een relatietherapeut te zoeken om de relatie te herstellen tussen boeren en natuurbeschermers enerzijds en het kabinet anderzijds. Boeren en natuurbeschermers willen namelijk hetzelfde: een gezonde toekomst. Als je een goede waardendiscussie organiseert, kom je daar uit. 

Kortom: Geef de natuur een stem. Deel een mooie foto van de natuur en roep provincies, gemeenten, waterschappen én de rijksoverheid op: #laatdenatuurnietstikken.

Tekst: Sander Turnhout, SoortenNL 
Bron: Nature Today

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.