Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gedragscode voor beschermde vogels en planten

4 mrt 2004
  •  
leestijd 1 minuten
Fallback image for card
Vogels en andere dieren en planten in het bos verdienen een betere bescherming. Vogelbescherming Nederland heeft daarom samen met het Bosschap, die boseigenaren en aannemers van boswerk vertegenwoordigt, een gedragscode over zorgvuldig bosbeheer opgesteld.
Centraal staat het ontzien van beschermde dieren en planten, vlak voor het broedseizoen. Tussen 15 maart en 15 juli zijn bij voorbeeld in loof- en gemengd bos geen verstorende werkzaamheden toegestaan. Het uitrijden van hout mag er tot 15 april.
De code heeft geen dwingend karakter, maar is volgens de initiatiefnemers een ,,handig en overtuigend'' hulpmiddel. Boseigenaren zijn op grond van de flora- en faunawet verplicht om beschermde dieren en planten te ontzien.
Volgens de twee organisaties steunt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de gedragscode, die in de plaats komt van een gedragslijn voor het broedseizoen 2003. De code zal de komende maanden getoetst worden en eventueel bijgesteld. (ANP)

Meer over:

nieuws - natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar