Vroege Vogels

Gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland

  •  
27-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_168425.jpg

© zonsverduistering

In heel Europa is op woensdag 29 maart een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. In delen van Afrika en Azië en een smal gebied tussen Kreta en Cyprus en boven Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal.
Het KNMI zei zondag dat de gedeeltelijke zonsverduistering in ons land om 11.47 uur begint. Op het hoogtepunt, rond 12.40 uur, is een derde van de zon door de maan bedekt. Om 13.33 uur is de verduistering hier voorbij.
In het zuidoostelijke deel van Europa zijn de klimatologische omstandigheden gunstig, zodat de kans groot is dat de zonsverduistering daar goed te zien is.
De centrale baan van de totale verduistering, 189 kilometer breed, begint om 10.35 uur onze tijd in het uiterste noordoosten van Brazilië. Na de oversteek van de Atlantische Oceaan vervolgt de diagonaal door Afrika over Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Niger, Tsjaad, Libië en het uiterste noordwesten van Egypte. De duistere lijn loopt vervolgens over de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus door naar Turkije, Georgië en Kazachstan en eindigt om 13.47 uur aan de grens tussen Rusland en Mongolië.
De laatste gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland was begin oktober vorig jaar.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.