Vroege Vogels

Gebruik van anti-vlooi- en tekenmiddelen bij honden vormt risico voor milieu

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2560 keer bekeken
  •  
dogs-g1c207da23_1920

© Bruce Emmerling via Pixabay

Wereldwijd neemt het aantal honden elk jaar toe, en daarmee ook het gebruik van diergeneesmiddelen tussen vlooien en teken. Honden worden tegen vlooien en teken beschermd door middel van vlooienbanden, druppels of tabletten. Deze diergeneesmiddelen bevatten echter schadelijke stoffen voor het milieu, zoals imidacloprid en fipronil. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen via honden in hun directe omgeving terechtkomen en zo schade kunnen toebrengen aan het milieu. 

Gebruik in de landbouw

Eerder werden bepaalde stoffen die in antivlooien- en tekenmiddelen voorkomen, ook gebruikt als bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Dit gebruik is inmiddels zeer beperkt of verboden vanwege de effecten op het milieu. “Toch worden bij rioolzuiveringsinstallaties nog steeds hoge concentraties van deze stoffen waargenomen, die niet aan de landbouw toe te schrijven zijn,” meldt Ivo Roessink, ecotoxicologisch onderzoeker bij Wageningen University & Research. “We vermoedden dat de stoffen onder andere in het milieu terechtkomen via honden die met deze middelen zijn behandeld. Met dit onderzoek wilden we verkennen of dit inderdaad mogelijk is.”

Testen 

Voor het onderzoek zijn monsters genomen van hondenhaar en -urine en zwemwater nadat hier honden in hebben gezwommen. Negen honden deden mee aan de studie, waarvan er acht behandeld waren met een geneesmiddel tegen vlooien of teken. Onderzoekers testten de  monsters op de stoffen afoxalaner, fluralaner, fipronil en imidacloprid. Nu blijkt dat honden deze stoffen overbrengen naar de directe omgeving door te zwemmen, te plassen of via weggegooide haren na vachtverzorging.

Haren in vogelnesten

Maar besmette hondenharen komen ook in vogelnesten terecht, wat een risico kan zijn voor pasgeboren kuikens. “Uitgekamde hondenharen horen daarom thuis in de restcontainer en niet in de tuin of in de natuur,” zegt Dick Belgers, ecotoxicologisch onderzoeker bij Wageningen University & Research.

Dit onderzoek was een eerste verkenning naar de effecten van diergeneesmiddelen op het milieu. De onderzoekers hopen dat er met de studie meer aandacht komt voor het probleem.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

ohagenaar
ohagenaar18 jan. 2023 - 22:33

Big Pharma is helemaal niet mededeelzaam als het om stoffen in geneesmiddelen zit. Van maar weinig middelen is de moleculaire structuur bekendgemaakt. Vlooien zijn ook te bestrijden door wat knoflook door diervoeder te mengen of je huisdieren thuis in bad te doen.

J.a.ws
J.a.ws18 jan. 2023 - 16:15

“Toch worden bij rioolzuiveringsinstallaties nog steeds hoge concentraties van deze stoffen waargenomen, die niet aan de landbouw toe te schrijven zijn,” En dus ook niet aan de honden, want die maken geen gebruik van toiletvoorzieningen! Maar hier over staat ook niets in het wetenschappelijk rapport. Dus er vind een combinatie plaats. die niet juist is. Verder is het een inleidend onderzoek, waarmee je dus heel voorzichtig met conclusies moet omgaan. Zeker heel belangrijk om te onderzoeken! Maar artikel suggereert meer en dat vind ik wel kwalijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.