Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gebruik bodemwarmte in vijf jaar verdubbeld

  •  
09-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9431937-grote-glazen-kas-of-broeikas-gebouw-buitenkant-met-planten.jpg
Het gebruik van aardwarmte en bodemenergie is tussen 2009 en 2014 meer dan verdubbeld. Het aandeel van de nieuwe energiebronnen blijft alsnog erg klein, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De bronnen waren vorig jaar goed voor ruim 4 procent van het verbruik van hernieuwbare energie.
Warm grondwater
Hernieuwbare energie zelf maakt nog geen 6 procent uit van het totale energieverbruik in Nederland. Sinds eind 2008 wordt in Nederland aardwarmte gebruikt door warm grondwater op te pompen uit diepe grondlagen. De techniek wordt vooral in de glastuinbouw gebruikt om kassen te verwarmen.
Misboren
Sinds 2012 is er een subsidieregeling. Ook is er een garantieregeling in het leven geroepen, waarmee een gedeelte van het risico op misboren wordt afgedekt.
Bodemenergie wordt vooral gewonnen uit de bovenste laag van de bodem. In de winter wordt warmte en in de zomer koude uit de grond onttrokken. Die techniek wordt vooral toegepast bij grote kantoorgebouwen. De warmteproductie is de afgelopen vijf jaar met 80 procent toegenomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.