Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geboorteseizoen zeehonden van start

5 jun 2014
  •  
leestijd 2 minuten
zeehond-h_hierck.jpg

© Fotograaf: H.Hierck

Op verschillende plekken in de Waddenzee zijn ze al gezien; pasgeboren zeehondenpups. Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is van start gegaan. Gewone zeehonden krijgen hun jongen in de zomer. Ze worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. Bijna vier weken lang wijkt het jong amper van moeders’ zijde. De jonge zeehond drinkt melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien zeehondenpups van rond de 10 kilo tot 24 kilo.
Drukte op het wad
Precies in de tijd wanneer de jongen nog bij hun moeder drinken, is het ook het drukst met pleziervaart, wadloop-activiteiten en andere vormen van recreatie. Het mooie weer van de afgelopen weken lokt mensen het wad op. Wat is er mooier dan droogvallen op een wadplaat en genieten van de wildernis om je heen!

Gun de zeehonden hun rust

Maar veel mensen realiseren zich niet dat de drooggevallen wadplaten een belangrijke rust- en zoogplek zijn voor zeehonden. Wanneer zeehonden mensen bij de wadplaat zien, vluchten ze, of durven ze niet op het droge te komen. Omdat ze alleen op het land kunnen zogen, betekent dit dat jonge zeehonden pas twaalf uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans hebben om melk te drinken! Tijdens de zoogperiode van zeehonden zijn daarom de belangrijkste zandplaten gesloten voor recreatie. Daar worden de meeste pups geboren en kunnen de zeehonden elk droogtij de kant op komen. Gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, nu dus wat privacy, zodat de pups op de zandplaten in alle rust bij hun moeder kunnen drinken.
Tekst: Ecomare
Bron: Natuurbericht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.