Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Geboorte van de blauwzwarte houtbij

21 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
DSC_6423
Met grote blijdschap geven wij kennis van de geboorte van de allereerste blauwzwarte houtbij in Nederland. Deze prachtige solitaire bij - de grootste die in ons land voorkomt - heeft succesvol gebroed in een houtblok in het Gelders Rijswijk. Jan en Hermiene van der Vlist uit het Gelderse Rijswijk zijn de gelukkige pleegouders. Deze zomer zagen ze al twee ‘heel grote, zwarte bijen’ druk bezig in hun tuin. En afgelopen week kwam dan het eerste jong uit een houtblok zetten.
‘We hebben zo’n groot “spijkerblok” in onze tuin staan, waar ze vroeger op televisie het spel Kopspijkers mee speelden’, vertelt Jan. ‘Op een gegeven moment hoorden we vanaf ons terras, een paar meter verderop, keiharde knaaggeluiden uit dat blok komen. Een paar dagen eerder hadden we al een heel grote “zwarte hommel” zien vliegen. Op de site wildebijen.nl vonden we dat dat geen hommel was, maar een blauwzwarte houtbij.’
‘In Engeland heet deze bij carpenter bee , dus timmermansbij’, vertelt de beheerder van de website, Huib Koel. ‘En dat is niet voor niets. Ze kunnen echt enorm tekeer gaan in hout.’ Jan van der Vlist kan dat beamen. ‘We hebben echt letterlijk handenvol zaagsel onder dat blok gevonden waar de bijen aan het graven waren.’
De jonge bij die vorige week uit het hout kroop is voor zover bekend de eerste blauwzwarte houtbij die in ons land is ‘geboren’. Er zijn wel vaker waarnemingen van volwassen exemplaren, maar nog niemand zag ze in ons land voortplanten.
‘Het oprukken van nieuwe soorten wilde bijen heeft doorgaans te maken met de verandering van het klimaat’, zegt Huib Koel. ‘Hoe verder je naar het warmere zuiden trekt, hoe meer soorten wilde bijen je tegenkomt.’
In ons land komen, naast de gedomesticeerde honingbij (die in grote volken leeft) ruim driehonderd soorten wilde bijen voor. De overgrote meerderheid van die bijen leeft solitair.  
Huib Koel Jan van der Vlist Houtbij

© Rob Buiter

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.