Vroege Vogels

Terpeens, gebabbel in de bodem

  •  
21-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Terpeens - NIET HERGEBRUIKEN

© ©21Lux/Heike Engel

Onder onze voeten is het een drukte van jewelste. In de bodem wordt flink gecommuniceerd. Bacteriën en schimmels doen dat via geurstoffen, zogeheten terpenen. Uit nieuw onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) blijkt dat de meeste communicatie op onze planeet via deze terpenen gaat.

Terpeens, taal van de bodem

Het ‘terpeens’ wordt ‘gesproken’ door de meeste micro-organismen, als schimmels, protisten, bacteriën. Maar ook allerlei dieren communiceren via deze geurstoffen, zo blijkt. Volgens de onderzoekers dienen de terpenen als feromonen, een soort signaalstoffen van dieren. Al langer is bekend dat planten en insecten met elkaar communiceren via deze terpenen. In Vroege Vogels een gesprek met Wietse de Boer van het NIOO, die bij het onderzoek betrokken was.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

babohj
babohj11 jan. 2019 - 13:28

Heerlijk die terpenen !Zeker de dennengeur in het bos.Jammer dat er veel grote dennenbomen verdwijnen uit het Spanderswoud.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.