Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gaswinning in Loppersum stilgelegd

  •  
02-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gas - publiek domein

© Bron: piviso

De gaswinning in het ernstig door aardbevingen getroffen Loppersum is stilgelegd. De NAM, die het gas in Groningen wint, heeft naar eigen zeggen onmiddellijk gehoor gegeven aan de opdracht van minister Eric Wiebes van Economische Zaken.
De NAM bracht een grafiek naar buiten waarop te zien is dat de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum geen gas meer oppompen. Wiebes droeg het bedrijf eerder op de dag op de winning daar stil te leggen op advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM had de sluiting onlangs al geopperd, en die sluiting brengt volgens de Gasunie ook afnemers niet meteen in de problemen. De Gasunie onderzoekt nog wel of er geen gastekort ontstaat als de winning rond Loppersum helemaal en voorgoed verleden tijd is.

Gaswinning Loppersum toch al op laag pitje

Sinds 2015 werd er sowieso weinig gas meer gehaald uit de bodem van Loppersum en omgeving. Op 14 april 2015 bepaalde de Raad van State dat in en rond Loppersum alleen gas mocht worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is. De NAM mocht kleine hoeveelheden gas blijven winnen om daarmee de clusters open te houden.
De NAM wil meteen werk maken van de ontmanteling van de gasinstallaties rond Loppersum. “Want uit is uit”, vindt NAM-directeur Gerard Schotman.

Sluiting locatie Eemskanaal

De NAM wil ook stoppen met de gaswinning op de locatie Eemskanaal, die de bodem onder oostelijke delen van de stad Groningen in beweging kan zetten. De Gasunie ziet geen bezwaar tegen sluiting van deze gasinstallatie, maar het SodM moet zich er nog over uitspreken. De toezichthouder doet dat volgens de NAM zo snel mogelijk.
Loppersum en omstreken ondervinden veel hinder van de door gaswinning in beweging gekomen bodem. Het gebied liep drie weken geleden nieuwe schade op door de forse aardbeving in buurdorp Zeerijp. Die beving bracht de discussie over de gaswinning in Groningen in een stroomversnelling.

Advies opgevolgd

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) liet vrijdag weten blij te zijn dat de gaswinning bij Loppersum is gestaakt, maar wilde verder niet ingaan op besluiten die al dan niet in het verleden zijn genomen en de daaruit voortkomende grieven bij Groningers. “Ik ben geen aardbevingsdeskundige”, aldus Wiebes. “Wat ik heb gedaan is het advies van het SodM in zijn geheel opvolgen. Ik heb niet het hele verleden gereconstrueerd. Ik heb advies gevraagd, gelezen wat er stond en besloten het op te volgen.”
Of de installaties bij Loppersum ook snel moeten worden ontmanteld, om het besluit nog definitiever te maken, liet Wiebes in het midden. “Dat is vers twee. Het gaat me nu om de gaswinning.”
Nederlandse huishoudens hoeven hun cv-ketel of andere installatie niet aan te passen, nu minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft beloofd de gaskraan in Groningen geleidelijk dicht te draaien. Leveringen van Nederlandse gas aan huishoudens zijn voorlopig gegarandeerd.
Bron: ANP

Meer over:

gaswinning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.