Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gaswinning Groningen stopt definitief, aardbevingen helaas nog niet

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
25-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
code rood gaswinning

© Actiegroep Code Rood

Na 60 jaar komt op 1 oktober definitief een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ook wil het kabinet in de wet regelen dat vanaf oktober 2024 alle winningslocaties afgebroken worden zodat opnieuw opstarten niet meer mogelijk is. Na het ontwerpbesluit in juni, heeft de ministerraad daar nu definitief mee ingestemd.

Aardbevingen gaan nog door

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw): “Eindelijk stopt de Groningse gaswinning. Een opluchting voor velen, ondanks dat de aardbevingen helaas nog jaren zullen doorgaan. Het afbreken van alle winningslocaties vanaf oktober volgend jaar is een historisch moment dat we gaan markeren. Want bij zo’n belangrijk moment moeten we als land stilstaan.”

Uitzondering bij extreme kou

Slechts in bijzondere situaties, zoals extreme kou, is het komende winter mogelijk om tijdelijk en beperkt gas te winnen. Maar het uitgangspunt is nul winning. Het gaat in die bijzondere situaties om het tijdelijk opstarten van een of meerdere productielocaties tot waakvlamniveau als zeer strenge kou voorspeld is. Zeer strenge kou is bijvoorbeeld meerdere dagen -6,5 graden overdag. Doordat een of meerdere locaties dan op de waakvlam worden gezet, kan er snel gereageerd worden als in die omstandigheden bijvoorbeeld een gasopslag uitvalt.

Definitieve sluiting in 2024

Hoewel de onzekerheid op de gasmarkt ook na 1 oktober 2024 naar verwachting nog niet volledig weg zal zijn, en mogelijk zelfs weer toeneemt, wordt het Groningenveld per 1 oktober 2024 gesloten. Na de komende winter zal worden bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen als het veld gesloten is.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

aardbevingen, groningen, groninger gaswinning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Meanderaar
Meanderaar25 sep. 2023 - 12:05

Eindelijk! Maar, eerst zien, dan geloven.