Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Gasverbruik kan omlaag dankzij restwarmte'

27 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olie raffinaderij petroleum industrie

© Raffinaderij - Bron Pixabay

Bij de productie van brandstoffen in Nederlandse olieraffinaderijen komt genoeg restwarmte vrij om enkele honderdduizenden woningen te verwarmen. Daarmee kan het gebruik van aardgas aanzienlijk worden teruggedrongen, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2).
Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) de resultaten dinsdag presenteert. De studie is uitgevoerd samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de Gasunie, op basis van gegevens van de raffinaderijen van Shell, BP, ExxonMobil, Gunvor en Zeeland Refinery.

Restwarmte bij verwerking van ruwe olie

De restwarmte die vrijkomt bij de verwerking van ruwe olie tot bijvoorbeeld benzine of diesel, verdwijnt nu in koelwater en naar de lucht via de schoorsteen. Door die warmte op te vangen in warmtenetten, kunnen 230.000 tot op termijn 420.000 huishoudens worden verwarmd zonder aardgas. Ook in onder meer kassen en kantoren kan de warmte worden benut.
Het is volgens VNPI de eerste keer dat zo helder in kaart is gebracht hoe groot het potentiële aanbod aan restwarmte uit de Nederlandse olieraffinaderijen is. Helemaal CO2-neutraal is restwarmte dus niet omdat er bij de verwerking van ruwe olie natuurlijk wel koolstofdioxide vrij komt.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar