Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gascrisis aangekondigd: kolencentrales op vol vermogen en iedereen moet energie besparen

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Eemshavencentrale_RWE

Eemshavencentrale RWE

© Wickey via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Het kabinet heeft besloten het eerste niveau van een gascrisis af te kondigen: de ‘vroegtijdige waarschuwing’. Daarmee treedt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking. Wat houdt dat in? Kolencentrales mogen weer op vol vermogen, gasbedrijven worden strak gemonitord en iedereen moet het gasverbruik zoveel mogelijk verminderen.

In het Bescherm en Herstelplan Gas staan de maatregelen die Nederland kan nemen als er een tekort aan gas dreigt. De ‘vroegtijdige waarschuwing’ die nu is aangekondigd, is de eerste van drie crisisniveaus.

Russisch gas

Rusland levert momenteel veel minder gas aan Europa dan afgesproken, waardoor het risico op gastekorten toeneemt. In Nederland is er nog geen sprake van een gastekort, maar het kabinet wil zich voorbereiden op de winterperiode. Alle maatregelen hebben als doel om de gasopslagen in Nederland gevuld kunnen worden, verder dan Europees is afgesproken.

Monitoren

Het Bescherm en Herstelplan Gas houdt in dat gasbedrijven dagelijks gedetailleerde informatie over gasleveringen met de overheid moeten delen. Zo kan de overheid de gasmarkt nog strakker monitoren en aanvullende maatregelen snel nemen wanneer dat nodig is. Verder heft het kabinet de productiebeperking voor kolencentrales op om gas te besparen voor het vullen van de gasopslagen voor de winter.

Besparen

Het kabinet doet een dringende oproep aan bedrijven en huishoudens om zoveel mogelijk energie te besparen, ook in de zomer. In juli gaat de energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ verder met nieuwe besparingsadviezen voor bedrijven en huishoudens die zijn gericht op de zomerperiode.

Daarnaast scherpt het kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan. Met een rekentool kunnen bedrijven direct zien welke energiebesparingsmaatregelen ze kunnen nemen en welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn.

Kolencentrales

Omdat het risico op gastekorten groter is geworden, heeft het kabinet besloten per direct de productiebeperking voor kolencentrales voor 2022 tot en met 2024 in te trekken. Dat betekent dat de kolencentrales weer op vol vermogen mogen produceren, waardoor er minder gas nodig is voor de productie van elektriciteit door gascentrales.

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen beloofd om de extra CO2-uitstoot van de kolencentrales te compenseren. Verder laat staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) weten dat het Groningse gasveld, zoals toegezegd, in oktober dit jaar op de waakvlam gaat. Het kabinet wil het gasveld in 2023 definitief kunnen sluiten, en niet dit jaar vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor