Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gas en kernenergie krijgen groene stempel van EU

  •  
06-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
nuclear-power-plant-gae5ee894a_1920 kerncentrale

© Ulrike Leone via Pixabay

De Europese Unie gaat aardgas en kernenergie als duurzaam aanmerken. Ze krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat als gids dient voor beleggers en investeerders, de zogeheten taxonomie. De tegenstanders in het Europees Parlement, die de afgelopen weken de wind in de zeilen voelden, slaagden er toch niet in dat te beletten.

Gas- en kerncentrales zijn de komende jaren nodig om de nog klimaatonvriendelijker kolencentrales te vervangen zolang de EU nog niet over genoeg echte duurzame energie beschikt, vindt de Europese Commissie. En kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook nadien de energievoorziening breder en dus stabieler maken.

Tegenstanders

De tegenstanders wierpen tegen dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er nog volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest.

Ze kregen uiteindelijk maar 278 Europarlementariërs mee, waar ze er 353 nodig hadden om de nieuwe taxonomie te dwarsbomen. De regeringen van de EU-landen krijgen daartoe ook nog de kans, maar dat lijkt nagenoeg uitgesloten. Nederland en de meeste andere lidstaten hebben hun steun al uitgesproken.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.