Vroege Vogels

Garnalenvissers op het Wad trekken ten strijde op vele fronten

  •  
23-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_172424.jpg
Er is onrust bij de garnalenvissers op de Waddenzee. Er worden SOS berichten uitgezonden en er wordt gesproken over oorlog op het wad. Wat is er aan de hand?
Minister Veerman geeft vergunningen uit voor de visserij op garnalen. In een vergunning wordt een maximum gesteld van 300 PK dat de motor mag hebben aan boord van een schip dat op garnalen vist. Er vissen schepen op garnalen waarvan de motor meer vermogen heeft. Een groep vissers, verenigd in de Stichting Duurzame Kustvisserij heeft een kort geding aangespannen tegen Minister Veerman dat op 31 maart aanstaande zal dienen. De stichting wil dat er een eind komt aan het gedogen van garnalenvisserij door schepen die meer dan 300 PK motorvermogen aan boord hebben.
De garnalenvissers op de Waddenzee hebben ook te maken met een herverdeling van mosselkweekpercelen. Mosselvissers leveren 262 HA bestaande mosselkweekpercelen in voor 242 HA nieuwe percelen in het gebied tussen Harlingen en Terschelling. Garnalenvissers zijn bang dat het ingeleverde gebied minder zal opbrengen.
Deze strijd speelt zich af in de tijd dat natuurorganisaties, vissers en handelaren gezamenlijk streven naar een duurzame vorm van visserij die een certificaat van het Marine Stewardship Council mag dragen. Hiervoor wordt later dit jaar een eerste voorstudie (“pre assessment” ) verwacht. Die voorstudie zal aangeven of certificering inderdaad tot de mogelijkheden behoort en welke maatregelen mogelijk genomen kunen worden voordat er daadwerkelijk sprake is van duurzame
garnalenvisserij. Daarbij is bijvoorbeeld de vermindering van de bijvangst cruciaal.
Kortom, er is veel te doen rondom degarnalenvisserij op dit moment. De wens om beheerst te vissen met een beperkt motorvermogen is een duidelijke aanwijzing dat vissers toekomst zien in een duurzamere manier van garnalenvissen. Een geringer motorvermogen kan er voor zorgen dat er minder bijvangst is. De Waddenvereniging is benieuwd naar de uitkomst van het kort geding.
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.