Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Internationale ganzenconferentie strijkt neer in Friesland

  •  
31-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Kolganzen

Opvliegende ganzen

© SOVON, fotograaf Harvey van Diek

Wetenschappers en vrijwilligers uit de hele wereld zijn deze week in Friesland bij elkaar gekomen  om te praten over ganzen. De getallen, onderzoeken en problemen buitelden over elkaar heen op de vierdaagse conferentie van de Goose Specialist Group. Eén dag was vrijgemaakt om naar buiten te gaan, want de overwinterende ganzen zijn nu massaal aanwezig.

Afname

De winterpopulaties groeiden in een halve eeuw tijd naar een piek van 2,3 miljoen ganzen. Opmerkelijk is wel dat het verblijf van deze ganzen de laatste drie jaar voor het eerst in een halve eeuw wat afneemt. Dat blijkt uit recente tellingen van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Kolganzen en toendrarietganzen komen beduidend later in het najaar en de piekaantallen zijn ook bij veel andere ganzensoorten lager dan voorheen.

Zachte winters

De meest aannemelijke verklaring voor deze verlate aankomst is dat ze tegenwoordig een langere tussenstop maken in het Oostzeegebied. Landen als Zweden en Denemarken melden bovendien steeds grotere aantallen ganzen in de wintermaanden. Zachtere winters zorgen bij een aantal soorten voor een duidelijke noordoostwaartse verschuiving in het winterareaal. Daarnaast spelen veranderingen in de landbouw de ganzen in de kaart. Zo blijven kleine rietganzen tegenwoordig grotendeels in Denemarken en profiteren daar van een uitgebreid aanbod van oogstresten van maïs.

Meer over:

ganzen, conferentie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.