Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen trekken weg

  •  
07-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
ganzen_31.jpg
In de op een na zachtste winter ooit hebben de overwinterende ganzen het bijzonder gemakkelijk gehad. De hele winter door was er eten in overvloed.
De hoge temperaturen in februari zullen de drang om oostwaarts te gaan hebben aangewakkerd. Veel ganzen hebben dan ook de eerste stap op de weg terug naar de broedgebieden genomen. Met name toendrarietganzen zijn eind februari (of eerder) al vertrokken.
Ook kolganzen verlaten het land in aanzienlijke aantallen, zo blijkt onder meer uit trektellingen . Vogels met halsbanden zijn soms al ver oostelijk teruggemeld, uit Duitsland en Polen.
Sovon Vogelonderzoek Nederland is benieuwd hoe de landelijke ganzen- (en watervogel)telling half maart zal uitpakken. In elk geval heel anders dan vorig jaar, toen veel winterganzen door het koude weer en de tegenwind juist lang in ons land aanwezig bleven.
Vroege Vogels Radio: Hoe leren ganzen vliegen?
Vroege Vogels TV: Ganzen zijn niet dom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.