Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Slapende ganzen tellen

30 dec 2016
  •  
leestijd 1 minuut
kolganzen
Sinds een paar jaar worden in belangrijke natuurgebieden ganzen geteld op hun slaapplek. Met duizenden zitten ze daar bij elkaar, tot een half uur voor zonsopkomst. Dan gaan ze massaal op de wieken en kan het tellen beginnen. 7 januari is het weer zover.
Ganzen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter. Een andere reden is dat er op slaapplaatsen informatie kan worden uitgewisseld over goede foerageergebieden. Vanaf een slaapplaats kun je gemakkelijk fitte soortgenoten volgen die goede voedselplekken weten te vinden. Bij strenge vorst kan het ook nog eens voordelig zijn om dicht naast elkaar te slapen. Brandganzen kunnen dan bijvoorbeeld heel compacte groepen vormen. Zodoende blijven de meeste vogels uit de wind en treedt er minder warmteverlies op.
Verschillende natuurgebieden in Nederland hebben een belangrijke slaapplaatsfunctie voor grote groepen ganzen. Veel van deze gebieden danken hun status als Natura 2000-gebied zelfs aan die slaapplaatsfunctie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.