Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen naar de crèche

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
524 keer bekeken
  •  
Grauwe ganzen creche

© Fotograaf: hbrummelhuis

Het is een fenomeen dat je in deze tijd van het jaar wel vaker ziet: een groep van tien, soms twintig jonge grauwe ganzen met een paar volwassen ganzen er bij: de ganzencrèche. Grauwe ganzen brengen hun jongen groot in een groep, maar waarom doen ze dat? Zit daar een strategie achter? Bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen deed ooit onderzoek naar dit verschijnsel.
Het kuiken-dagverblijf heeft verschillende voordelen voor de vogels. In een grote groep is het makkelijker om te verdwijnen in de menigte, en zo is de kans kleiner om gepakt te worden door een roofdier. Als het jong nog gevoerd wordt door de ouders hebben de ouders door de crèche meer tijd om te zoeken naar voedsel. Overigens komen de crèches niet alleen bij grauwe ganzen voor, maar ook bij o.a. eidereenden en bergeenden.
Crèche-vorming komt over het algemeen voor bij vogels die in grote, wijde kolonies broeden, en waarvan de kuikens allemaal rond dezelfde tijd uit het ei komen. Soms worden de jongen gevoerd door de ouders, soms zoeken ze zelf naar voedsel. In beide gevallen is de begeleiding van de crèche in handen van een aantal voogden. Deze begeleiders zijn vaak familie van een aantal jongen in de groep. Het is interessant dat de begeleiders zonder direct voordeel voor zichzelf op de jongen van andere ouders passen.
In dit filmpje van Shanna Tijburg zwemt een grote ganzen crèche voorbij, bij elkaar gehouden door vier begeleiders. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

pejomaba
pejomaba15 jun. 2019 - 0:24

Altijd leuk om te zien hoe ze te werk gaan.....maar ganzen en eenden voeden hun jongen niet, dat doen ze meteen zelf! De ouders / oppassers doen wel voor hoe ze hun snavel moeten 'doorblazen' (lijkt op ons neus snuiten, maar dan in het water) dat is tegen parasieten (bijv.bloedzuigers) in de neus.

halva003
halva00314 jun. 2019 - 14:34

Een fijne belevenis ; plaats : Brielsemeer ; in mijn kanootje zag ik aan de waterkant een grote gele vlek ; dichterbij gekomen héél veel ganzekuikentjes met aan de 4 zijden een oom of tante . deze oeverpartij was een soort baaitje , beschut door dichte begroeiing ; dichterbij gekomen : aktie van de gastouders ; men dreef de hele bubs zonder pardon de veiligheid in ; natuurlijk wendde ik de steven onmiddelijk , maar het baaitje was al bijna leeg..... Geen camera bij me.....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.