Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ganzen en smienten vogelvrij?

  •  
06-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Omdat Friese boeren en jagers het 'Ganzenakkoord' niet zagen zitten heeft LTO deze week de stekker uit het zogenoemde Ganzenakkoord gehaald. Wat betekent dit voor de miljoenen ganzen die in de winter bij ons verblijven, maar ook: wat betekent dit voor 800.000 smienten die ook van ons gras en onze milde temperaturen komen genieten?
Ganzen- en smientenkenner Dirk Tanger hoopt en verwacht dat de verschillende provincies - waarschijnlijk dus zonder het voor ganzen zo cruciale Friesland - ook zonder een nationaal akkoord de zwaar bevochten afspraken zullen handhaven.
Voor smienten geldt een apart verhaal. Omdat de smient een eend is en geen gans en ook in gedrag behoorlijk anders is dan een gans, hadden de onderhandelende partijen al besloten dat de smient maar buiten het ganzenakkoord moest blijven. "Maar linksom of rechtsom: schieten op smienten is toch zinloos", benadrukt Tanger. De smient zit in de broedgebieden in het noorden al ruimschoots aan zijn top. Alle territoria zijn bezet. Iedere smient die je hier schiet wordt dus meteen weer vervangen door een volgende eend die in Siberie op een territorium zit te wachten.
Tanger hoopt dan ook dat de betrokken partijen zo wijs zullen zijn de smient met rust te laten. "Bovendien zitten veel ganzen die hier overwinteren ook al aan, of dichtbij hun ecologisch maximum."
De boodschap van Tanger is duidelijk: maak gebruik van ecologische kennis bij het 'probleem' van  ganzen en smienten, niet alleen maar van politieke belangen!  
foto smient: fotograaf 'kanjer'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.