Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gansjes gevangen bij Oostvaardersplassen

26 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gans kleintjes

© Ganzen - Fotograaf Henk Breur

Franse stropers hebben geprobeerd jonge gansjes te vangen in de Oostvaardersplassen en mee te nemen naar Frankrijk. De stropers zijn opgepakt door de politie. 

Stroperij

Vier mannen hadden 45 jonge ganzen en wat eieren gevangen in het beschermde natuurgebied. Vermoedelijk wilden de stropers de dieren gebruiken als levend lokaas voor wilde ganzen. De toppen van de vleugels worden afgeknipt zodat de ganzen als volwassen dieren niet meer kunnen vliegen. Vervolgens worden ze in een weiland gezet. 
Wilde ganzen die over het gebied vliegen zien de jonge ganzen en denken dat het een veilige rustplaats is. Ze gaan bij hun soortgenoten zitten. Op dat moment schieten de jagers de wilde ganzen neer. 

Verboden

Het meenemen van jonge ganzen is stroperij volgens Staatsbosbeheer. "En dat is hartstikke verboden". De Oostvaardersplassen zijn bovendien een beschermd natuurgebied. 
De politie en boswachters zijn de komende tijd extra alert op Franse nummerborden. Franse stropers zouden elkaar tippen over de ganzen in de Oostvaardersplassen.
Bron: NOS , omroep Flevoland

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar