Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gansjes gevangen bij Oostvaardersplassen

26 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Gans kleintjes

© Ganzen - Fotograaf Henk Breur

Franse stropers hebben geprobeerd jonge gansjes te vangen in de Oostvaardersplassen en mee te nemen naar Frankrijk. De stropers zijn opgepakt door de politie. 

Stroperij

Vier mannen hadden 45 jonge ganzen en wat eieren gevangen in het beschermde natuurgebied. Vermoedelijk wilden de stropers de dieren gebruiken als levend lokaas voor wilde ganzen. De toppen van de vleugels worden afgeknipt zodat de ganzen als volwassen dieren niet meer kunnen vliegen. Vervolgens worden ze in een weiland gezet. 
Wilde ganzen die over het gebied vliegen zien de jonge ganzen en denken dat het een veilige rustplaats is. Ze gaan bij hun soortgenoten zitten. Op dat moment schieten de jagers de wilde ganzen neer. 

Verboden

Het meenemen van jonge ganzen is stroperij volgens Staatsbosbeheer. "En dat is hartstikke verboden". De Oostvaardersplassen zijn bovendien een beschermd natuurgebied. 
De politie en boswachters zijn de komende tijd extra alert op Franse nummerborden. Franse stropers zouden elkaar tippen over de ganzen in de Oostvaardersplassen.
Bron: NOS , omroep Flevoland

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.