Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gallische wandelende tak aan de wandel

  •  
12-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1555 keer bekeken
  •  
Gallische wandelende tak

© Jinze Noordijk

Het mag bijna een wonder heten dat ze zijn ontdekt: de eerste populatie Gallische wandelende takken in ons land. Want als er een dier moeilijk te vinden is, is het de wandelende tak. Meewiegend met de wind met haar groene kleur alsof zij ( het overgrote deel van wandelende takken is vrouw, daar zij zich onbevrucht kunnen voortplanten),  een takje is, weet ze zich meestal onzichtbaar te maken. Tot nog toe was de soort nimmer hoger aangetroffen dan het Noorden van Frankrijk.

Waar de Gallische wandelende takken leven, wordt door de ontdekkers geheim gehouden. Het risico bestaat dat natuurliefhebbers en insectenkwekers actief naar de insecten gaan zoeken. En dat kan direct een einde van de kwetsbare populatie betekenen.

Ontdekking

Op de website Waarneming.nl staan enkele foto’s van wandelende takken die verder niet gedetermineerd zijn en als ontsnapte of losgelaten Indische wandelende takken beschouwd worden. De Indische wandelende tak is een veel gehouden huisdier. Maar Jinze Noordijk van EIS nam de foto’s eens goed onder de loep en ontdekte dat de voelsprieten van de gefotografeerde wandelende takken wel erg kort waren. En de Indische wandelende tak heeft hele lange.

De foto's van 2008, 2017 en 2018 uit één bepaald natuurgebied bleken na bestudering de Gallische wandelende tak te laten zien. Om zeker van hun zaak te zijn trokken Jinze Noordijk en insectendeskundige Marc de Winkel het gebied in om levende exemplaren te zoeken. En die vonden ze. Hun veldonderzoek toonde aan dat er daadwerkelijk een populatie aanwezig is, en dat de soort dus al ruim tien jaar in ons land verblijft

Herkomst

Hoe ze hier zijn gekomen is onduidelijk. Het is mogelijk dat de Nederlandse populatie is ontstaan door ontsnapte of uitgezette dieren (want ook de Gallische wandelende tak wordt als huisdier gehouden), of dat eitjes zijn meegekomen met vervoer van planten uit Zuid-Europa. Maar de eitjes kunnen ook zijn gegeten door vogels. Als ze uitgepoept worden, kan een klein deel van de wandelende tak eitjes nog steeds uitkomen.
Indische wandelende tak

De Indische wandelende tak heeft duidelijk lange voelsprieten in tegenstelling tot de Gallische variant.

© Jinze Noordijk

Gallische wandelende tak

Door een speciale inkeping in de voorpoten weet deze Gallische wandeltak zich helemaal voor te doen als een takje !

© Jinze Noordijk

Meer over:

wandelende tak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.